Warning: Undefined variable $handle_code in /customers/3/4/2/behroozmal.com/httpd.www/wp-content/plugins/click/tm-click-to-tweet.php on line 231 Warning: Undefined variable $handle_code in /customers/3/4/2/behroozmal.com/httpd.www/wp-content/plugins/click/tm-click-to-tweet.php on line 231 Warning: Undefined variable $handle_code in /customers/3/4/2/behroozmal.com/httpd.www/wp-content/plugins/click/tm-click-to-tweet.php on line 231 Warning: Undefined variable $handle_code in /customers/3/4/2/behroozmal.com/httpd.www/wp-content/plugins/click/tm-click-to-tweet.php on line 231

Popcorn Time, -en kreativ destruksjon eller tyveri?4 min read

Warning: Undefined variable $handle_code in /customers/3/4/2/behroozmal.com/httpd.www/wp-content/plugins/click/tm-click-to-tweet.php on line 231 Warning: Undefined variable $handle_code in /customers/3/4/2/behroozmal.com/httpd.www/wp-content/plugins/click/tm-click-to-tweet.php on line 231

Popcorn Time?

For de som ikke vet hva Popcorn Time er kan man forklare det veldig enkelt slik; gratis software som streamer torrents (hovedsakelig filmer og serier) direkte til din skjerm med alt av «tilbehør», som valgfri undertekst og muligheter til avspilling til tv`en enten gjennom Chromecast eller Apple tv. Popcorn Time kommer i 44 språk, kan lastes ned på alle platformer (hack for Iphone) og installeres ved få klikk.

Over til der kontroversene kommer inn. Kort fortalt er utviklerne av Popcorn Time, som naturligvis velger å forbli anonyme, utviklet programmet slik at de ikke står for noe av innholdet som blir delt på tjenesten. Det kan gjerne sammenlignes med torrent-nettstedet Piratebay der uvtiklerne uttrykker at de ikke styrer hva brukerne ønsker å dele med hverandre. Men hva betyr det? Jo det vil enkelt bety, hvis du laster ned noe så laster noen andre dette samtidig ned av deg «live». Dette har vist seg å være meget kontroversielt siden produsentene av «det du laster ned» (filmer, tv serier, musikk osv) på sin side uttrykker dette ikke er en realitet og vil selvsagt ha betalt for innholdet som blir produsert og delt. Det som er viktig å poengtere er at brukere av Popcorn Time har berømt utviklerne for hvor visuelt fint og enkelt programmet fungerer. Programmet kan sammenlignes med Netflix, Sumo, HBO nordic og CMore.

Det er ufattelig mange personlige meninger om hvorvidt Popcorn Time stjeler content likt som PirateBay eller Kickass torrents o.l., men det er ikke det jeg ønsker å diskutere. Det jeg ønsker å stille spørsmål ved er;

hvorfor er da så mange brukere som faktisk foretrekker å bruke «gratis software» som Popcorn Time i motsetning til «betalt software»?

I 2014 var det allerede registrert 4,83 millioner installeringer (tall hentet fra Torrentfreak) av Popcorn Time bare i USA, Nederland, Brazil, UK og Australia med millioner aktive brukere daglig. Bare i USA ble det registrert 15.000 nye installeringer daglig. Dette er tall man ikke kan se bort fra og skyve under en stol med tanke på aktualiteten til programmet. Uten å kunne vise til statistikk på hvor mange som faktisk «bare vil se ting gratis» og ikke betale, kan man med trygghet si at statistisk sett vil noen av de 4,83 millioner brukerne foretrekke denne tjenesten over betalende tjenester. Det viktige spørsmålet er; hvorfor?

Ødelegger lisenser og penger?

Streaming tjenester som Netflix, Sumo, CMore, HBO nordic osv, har til sammen alt å by på av content, som de mest populære internasjonale tv-seriene og filmene i verden. De tilbyr faktisk det som er etterspurt av brukerne og dette til alle prisnivåer avhengig av det brukerne vil ha tilgang til. Men, og dette er et stort men, nøkkelordet her er «til sammen har de alt». Brukere må faktisk ha tilgang til alle disse tjenestene på premium-nivå for å få tilgang til ALT. Ikke bare må brukere betale drøyt 1000,- i måneden for å ha tilgang til alt men de må faktisk vente en ekstra dag (på noen tv serier) etter utslipps-datoen  for å se innholdet og på filmer kanskje ukevis. Sett bort fra realiteten for disse selskapene som må forhandle om lisenser og har forskjellige «profiler» å ta hensyn til og ikke minst kostnader knyttet til lisens-kjøp, må man se på hva brukere faktisk etterspør. Den vanlige nordmann som interesserer seg for tv serier og filmer er oppdatert på utslipps-datoer og ønsker naturligvis tilgang til mest, muligens alt mulig innhold. Det er her Popcorn Time til slutt kan fungere som en kreativ destruksjon for film- og TV -bransjen. 4,83 millioner (tall fra 2014) «foretrekker» Popcorn Time som tilbyr ALT innhold ved et enkelt klikk. Vil det bety at alle disse brukerne foretrekker å ikke betale?

Hvis man skal se historisk på fil deling-programmer var Kazaa først ute ved å tilby brukere av programmet å dele uansett innhold med hverandre. Disse brukerne delte intuitivt musikk og musikkvideoer med hverandre. I dag, etter utallige rettssaker, rettstvister, demonstrasjoner og rettsforfølgelse av ulovlig deling av innhold på internett, har Popcorn Time blitt et symbol på at det kanskje ikke er mulig å sette en stopper for dette. Dette leder meg derfor til et fundamentalt og enkelt spørsmål; hvorfor kjempe mot?

Spotify er et levende eksempel på at dette faktisk er mulig. I 2015 har Spotify 20 millioner registrert betalende kunder (tall hentet fra Tek.no). Til dagens dato har jeg fått opp all verdens musikk jeg har søkt etter og faktisk oppdaget musikk jeg ikke søkte etter. Er ikke dette mulig for film og TV bransjen heller? Spotify var faktisk Kazaa -dreperen!